Nieuwe cursus Cirkel van Verlies

Daar is-ie dan: mijn nieuwe cursus Cirkel van verlies! Na jaren van ontwikkeling en van in de kast laten liggen, voel ik dat ik nu zover ben om deze cursus aan te bieden.

Ook is het moment daar om de cursus Palliatieve Zorg af te ronden, die ik bijna tien jaar aan honderden cursisten heb gegeven met veel plezier en waardering. 1 oktober geef ik de laatste module van de cursus Palliatieve Zorg en start de nieuwe cursus Cirkel van verlies op 3 oktober in Tiel en 8 oktober in Helmond.

Toen ik zelf nog aan het bed stond van de palliatieve client, merkte ik dat ik soms zo geraakt werd door pijn en lijden, dat ik er buikpijn van kreeg. Ik miste toen zo de woorden om dat te kunnen delen. Ook miste ik de plek, de begeleiding en de vaardigheden om te kunnen onderzoeken waar die buikpijn, gevoelens van onzekerheid en twijfel vandaan kwamen. En miste ik soms ook zo het onderscheidingsvermogen tussen wat van de client was en wat van mij was en wat zich in mij roerde.

Door ontmoetingen en opleidingen  (zoals bij Land van Rouw en traumatrainingen bij Praktijk Parabel) heb ik nu meer kennis, inzicht en ervaring in het omgaan met verlies, rouw en trauma. Mijn expertise en praktijk van palliatief verpleegkundige is in de loop de jaren gekanteld naar rouwtherapie en begeleiding van mensen die hulp zoeken in het omgaan van verlies en rouw. Ik merk nu behoefte te hebben om me op hierop te focussen. Het is een groot verlangen van mij om het geleerde te delen, zorgverleners bij elkaar te brengen, die zich willen verdiepen in het omgaan met verlies en rouw en aandacht te geven aan trauma-sensitieve zorgverlening!